علل بواسیر و درمان دارویی آن
علت
از جمله علت بواسیر می توان به عادتهای رودهای افزایش دهندهی فشار و دامن زننده به هموروئید زیر اشاره کرد:
عجله کردن هنگام اجابت مزاج باعث کشیدگی مضاعف میشود و فشار روی سیاهرگهای راست روده را افزایش میدهد.
اسهال یا یبوست مداوم باعث کشیدگی و افزایش فشار روی سیاهرگهای مجرای مقعدی میشود.
از دیگر علت بواسیر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اضافه وزن: وزن اضافی، به ویژه در شکم و لگن، فشار روی سیاهرگهای لگن را افزایش میدهد.
حاملگی و بعد از زایمان: تغییرات هورمونی دوران بارداری جریان خون را در لگن افزایش میدهد و بافتهای نگهدارنده را شل میکند، در این بین جنین در حال رشد فشار بیشتری را به رگهای خونی وارد میکند. در طول زایمان، بواسیر به دلیل فشار شدید روی ناحیه مقعدی هنگام زور زدن برای خارج شدن نوزاد ایجاد میشود.
بیماری: عارضههایی مانند بیماری قلبی و کبدی طولانی مدت گاهی تجمع خون در ناحیه لگن و شکم و در نتیجه بزرگ شدن سیاهرگها را به دنبال دارد که ممکن است علت این بیماری باشند و نیاز به درمان بواسیر داشته باشد.
دارو
پماد آنتی هموروئید، کرمها و شیافهای گوناگون را میتوان برای برطرف کردن تورم و ناراحتی بدون تجویز پزشک از داروخانه تهیه کرد. این داروها را نباید بیش از ۵ تا ۷ بار در روز مصرف کرد؛ چون در صورت استفاده بیشتر، پوست حساس اطراف مقعد را تحریک میکنند. هر گونه داروی درمان قطعی بواسیر را باید در کنار رژیم غذایی مناسب و رعایت نکتههای اشاره شده در بالا مصرف کرد.
هیچ دلیل و مدرکی دال بر کارآمدتر بودن یک روش درمان هموروئید بر روش دیگر در دست نیست؛ بنابراین با پزشک داروساز در مورد مناسب بودن هر یک از داروها با توجه به شرایط خاص خود مشورت کنید و همواره بروشور حاوی اطلاعات مربوط به دارو (موجود در جعبه دارو) را پیش از مصرف آن مطالعه کنید. هرگز چند فراورده دارویی مخصوص درمان بواسیر را به صورت همزمان مصرف نکنید.
پماد کورتیکواستروئید: پزشک عمومی در صورت التهاب شدید داخل و اطراف مقعد، پماد کورتیکواستروئید حاوی استروئید را تجویز میکند.استعمال بیش از هفتهای یکبار این پماد برای درمان بواسیر به دلیل تأثیر آن بر نازک شدن پوست اطراف مقعد و تحریک و سوزش بیشتر پوست مجاز نیست.
مسکنها: مسکنهای رایجی مانند پاراستامول درد بواسیر را تسکین میدهد، با این حال، بهتر است از مصرف مسکنهای حاوی کدئین به دلیل بروز یبوست خودداری کرد.احتمال دارد پزشک عمومی فراوردههای حاوی داروی بیحسی موضعی (مسکنها) را برای درمان بواسیر دردناک تجویز کند. این داروها را نیز باید مانند پمادهای موضعی غیرتجویزی تنها برای چند روز مصرف کرد، چون پوست اطراف مقعد را حساستر میکنند.
ملینها: پزشک در صورت یبوست داشتن بیمار، ملین تجویز میکند که نوعی دارو است که تخلیه روده را آسانتر میکند و به درمان هموروئید کمک می کند.
- ۹۵/۰۹/۲۲
- ۲۰۲ نمایش